Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

H ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΩΠΟΝΕΣ ΤΟ 1834




H ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΩΠΟΝΕΣ ΤΟ 1834
"Πρόκειται για μια μελέτη 30 σελίδων η οποία πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί. Τα έγγραφα βρέθηκαν σε γερμανικά και ελληνικά αρχεία.
Πάρα κάτω αναφέρουμε κάποια αποσπάσματα ".
Ένα Βαυαρικό νεροπρίονο στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια του Όθωνα
(1834-1838)
Η ιστορία του νεροπρίονου αφορά τη περίοδο της αντιβασιλείας και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, δηλαδή αρχίζει τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη ανεξαρτησία το 1830 και ένα χρόνο μετά τη παράδοση της Χαλκίδας από τους Οθωμανούς το 1833 και ενσωμάτωση της Εύβοιας στο Ελληνικό κράτος!
Η πορεία του εγχειρήματος ήταν η ακόλουθη:

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1834.ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ.ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ

Ως Ελληνική απογραφή 1834-1836 αναφέρεται από ορισμένες πηγές η συλλογή στοιχείων πληθυσμού από το ελληνικό κράτος (το Βασίλειο της Ελλάδας) που λειτουργούσε υπό την εποπτεία της Αντιβασιλείας του Όθωνα πιθανότατα το 1834 που ίσως κράτησε μέχρι το 1836 κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των πρώτων δήμων της χώρας Δεν είναι ευρέως γνωστά στοιχεία για την απογραφή αυτή και έτσι σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται ότι η διενέργειά της αμφισβητείται, ενώ σε άλλες πηγές αναφέρεται ως η πρώτη «απαρίθμηση» στο Βασίλειο της Ελλάδας που έγινε το 1836
                              ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ             ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
10.Δ. Διρφύων             2.102                                  435
Δίρφυς (Στρόπωνες)       582                                  122
Βλάχια                              57                                    19
Πηγάδια                            27                                    11
Αγ. Σοφία                        280                                    50
Σαρακήνικον
Κατούνια                           (-)                                    (-)
Βάβουλα                           417                                  58
Κοτσίκια                           46                                      8
Τσέριαις                             67                                   13
Μονή Χιλιαδούς               151                                  15
Κούτουρλον                       85                                   20
Μονή Αγίου Νικολάου        4                                      4
Μετόχι                               522                                  115







Διρφύων 2.102 435

Δίρφυς (Στρόπωνες) 582 122Βλάχια 57 19Πηγάδια 27 11Αγ. Σοφία 280 50ΣαρακήνικονΚατούνια (-) (-)Βάβουλα 417 58Κοτσίκια 46 8Τσέριαις 67 13Μονή Χιλιαδούς 151 15Κούτουρλον 85 20Μονή αγ. Νικόλαος 4 4Μετόχι 522 115 


Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ




Χαράλαμπος Φαράντος

Στα Β.Α. του χωριού Στρόπωνες, σε ένα φυσικό πλάτωμα του κατερχόμενου προς την θάλασσα βουνού, σώζεται σε καλή κατάσταση, το Καθολικό της διαλυμένης Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χιλιαδούς. Ξεκινώντας κανείς από το χωριό Στρόπωνες, αφού περάσει από το μικρό χωριό Λάμαρη και τον χείμαρρο, ο οποίος είναι πιο κάτω, φθάνει εύκολα στον χώρο, όπου η διαλυμένη Μονή Χιλιαδού.

Μέντη Μόσκοβιτς : Η αποτρόπαια δολοφονία της εβραίας δασκάλας στους Στρόπωνες Ευβοίας





 Κείμενο του Ιάκωβου Λέων Μόσκοβιτς, όπως το συνέταξε ο ίδιος και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χρονικά» το 2011
Τον Απρίλιο του 1941 ο Γερμανικός στρατός μπήκε στην Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 1942 οι Γερμανοί άρχισαν την κακοποίηση των Εβραίων. Πήραν τα κλειδιά του μαγαζιού και του εργοστασίου πηλοποιίας του πατέρα μου που είχε στην οδό Εγνατίας 41, κάτω από το ξενοδοχείο Μοντέρνο. Εγώ σταμάτησα να πηγαίνω στο σχολείο και

ΜΑΡΟΥΣΑ Η ΣΤΡΟΠΩΝΙΑΤΙΣΣΑ





Tο 1886 εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Νικόλαο Αντωνόπουλο το μυθιστόρημα


Μαρούσα η Στροπωνιάτισσα. Στον επίλογό του ο συγγραφέας αναφέρει ότι έγραψε το μυθιστόρημα από σημειώσεις που είχε κρατήσει Γάλλος περιηγητής ο οποίος έξι χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφονται σταμάτησε στου Δεσπότη την βρύση ανάμεσα στα χωριά Στενή και Στρόπωνες, για να ξεκουραστεί. Σε μια στιγμή άκουσε μοιρολόγια, κοιτάζει και βλέπει έναν άνδρα και μια γυναίκα μπροστά σε δυο ξύλινους σταυρούς να θρηνούν.
Φωνάζει τον διερμηνέα και μέσω αυτού ρωτάει γιατί κλαίνε. Ήταν δυο από τους

Ηλίας Ντεγιάννης


Ο Ηλίας Ντεγιάννης γεννήθηκε στη Στενή το 1912. Ο πατέρας του Γιώργος Ντεγιάννης ήταν από το χωριό Στρόπωνες και διορίστηκε δάσκαλος στη Στενή το 1905 όπου υπηρέτησε έως το 1920.
Στις 05.07.1942, ο Ηλίας συνελήφθη από τους Ιταλούς, μαζί με τρεις από τους αδελφούς του , λόγω της ανάμιξης της οικογένειάς του στην εθνική αντίσταση.
Με μια ανατριχιαστική ανάρτηση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Πολεμικού Μουσείου, Αντιναύαρχος ε.α. Αθανάσιος Παναγόπουλος, αφύπνισε την ιστορική μνήμη για τον ήρωα Σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελλάδας, Ηλία Ντεγιάννη.
Η ανάρτησή του ήταν η ακόλουθη:
«8 Ἰουνίου 1943: Εκτελέσθηκε διά τυφεκισμού από τους Γερμανούς ο Σημαιοφόρος Ηλίας Ντεγιάννης. Έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.»
O Ηλίας Ντεγιάννης (1912-1943) ήταν Έλληνας Αξιωματικός τού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ.
Η οργάνωση «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ήταν μία από τις αντιστασιακές οργανώσεις

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ




Έχει γεννθή σι ξίσκιπου σπίτι
Ντεγιάννης, Γ. (1931)
Έχει ελευθεροστομίαν


Γένιτι του γουρούν' κρασουδέρματου!
Ντεγιάννης, Γ. (1931)



Κοιλοπουνάει ου κιρός
Ντεγιάννης, Γ. (1931)
Ερμηνεία: Όταν ετοιμάζεται να βρέξη




Μένα ου ήλιους μου βασίλεψε
Ντεγιάννης, Γ. (1931)
Γέρασα



Πέταξε του πουλί
Ντεγιάννης, Γ. (1931)
 Εχάθη η ευκαιρία


ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ

ΧΙΛΙΑΔΟΥ-Η ΠΑΡΑΛΙΑ

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ




ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ


Δύσκολη η ονοματολογία, με πιθανότερη εκδοχή από την λέξη τρυπώνω, στριπώνω, κρύβομαι. Πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν ιδανικό καταφύγιο τόσο από τους εκάστοτε κατακτητές , οσο και από τους πειρατές.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αναφέρεται σαν Στρόμπολες με 122 οικογένειες. Πληθυσμός αρκετός για τα δεδομένα της εποχής μιας και την ίδια εποχή η Χαλκίδα είχε λιγότερες χριστιανικές οικογένειες.
Όμορφο γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης. Το χωριό απέχει 50χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Είναι ΔΔ του Δήμου Διρφύων. Η διαδρομή από τη Στενή έως τους Στρόπωνες θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, και πολλά τρεχούμενα νερά. Περνώντας από το ψηλότερο σημείο του δρόμου (1000μ.) και κατηφορίζοντας για το Αιγαίο, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο, που οι κάτοικοι έχουν αξιοποιήσει τις πλαγιές και τις έχουν κάνει γόνιμες και παραγωγικές. Η παραγωγή του χωριού σε κρέατα, κάστανα και κηπευτικά είναι εντυπωσιακή και τα προϊόντα του χωριού γίνονται ανάρπαστα σε όλες τις αγορές. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά και παραδοσιακά. Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία. Εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και πολλές γραφικές ταβέρνες, με ντόπια, νόστιμα κρέατα.
Οικισμοί
Λάμαρη: Γραφικό χωριό με παλιά παραδοσιακά σπίτια, είναι η τελευταία στάση πριν τη Χιλιαδού. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται πολλά εκθέματα δημιουργημένα με πολύ μεράκι από το σύλλογο του χωριού.
Χιλιαδού: Ραγδαία αναπτυσσόμενος τουριστικός οικισμός, κτισμένος στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαράκια, ντισκοτέκ δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.









ΧΙΛΙΑΔΟΥ












Παναγία Χιλιαδού: Βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός, με μεγάλη ιστορική σημασία.
Η παραλία Χιλιαδού
Απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές. Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.